БАН гласува за развода с метеорологичния институт

БАН гласува за развода с метеорологичния институт

Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) вероятно ще излезе с решение за отделяне на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от структурата на академията. Заседанието на учените е насрочено за 10 септември, понеделник.

По закон общото събрание взема решенията за структурата на БАН и има право да разкрива и закрива звена.

Управителният съвет на академията вече реши, че подкрепя развода с НИМХ. Метеоролозите поискаха да се отделят от БАН, тъй като смятат, че ръководството ѝ не разбира проблемите на института и не разпределя справедливо средствата между звената си. Така институти като НИМХ, в които преобладава оперативната, а не научната дейност, остават недофинансирани.

Все още не е ясно какъв точно ще е новият статут на метеорологичния институт. Не се знае към кое министерство ще е той или дали ще е на подчинение на Министерския съвет. Не е ясно как ще се избира директорът му. Възможно е новата структура да има основно оперативни задачи, а БАН да запази звено, което да се занимава с научни изследвания в областта на метеорологията и хидрологията. От НИМХ първоначално поискаха да са отделна научна организация към министерството на образованието, но не се знае дали това им желание ще бъде изцяло изпълнено.

От академията не успяха да обяснят в петък какво точно е решеието, което общото събрание ще обсъжда в понеделник. От министерството на образованието пък изчакват решението на управленския орган преди да уточнят детайлите.

Министерството на образованието първо заяви, че е готово да направи нужните промени, за да може НИМХ да получи развод с БАН. След това по заръка на премиера Бойко Борисов двете институции трябваше да опитат да се разберат, за да не се стига до насилствена намеса на кабинета https://www.mediapool.bg/borisov-zaracha-na-ban-i-nimh-da-se-razberat-news282659.html. Това обаче така и не се случи.

От ръководството на БАН също първоначално бяха против отделянето на института, тъй като смятаха, че проблемите му могат да бъдат решени с промяна на начина, по който се формира бюджетът на академията - отделяне на средствата за оперативна дейност, каквато преобладава в НИМХ, от тези за наука. В последствие обаче решиха, че няма как да задържат метеоролозите.

Междувременно обаче управителният съвет на академията освободи директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов с мотива, че с изказванията си по казуса уронва престижа на БАН. Това предизвика допълнително недоволство от страна на работещите в института. Те обясниха, че част от дейността им е блокирана, тъй като няма кой да подписва документи. Обявиха, че може да преминат и към ефективна стачка. Ходът с уволнението беше критикуван и от образователния министър Красимир Вълчев.

В същото време в момента тече конкурс за нов директор, обявен преди месеци. Според някои представители на БАН именно очакваната смяна на ръководството провокирала исканията на НИМХ за отделяне.

Споделяне

Още по темата

Още от България