Бившата шефка на фонд "Земеделие" с фалшива немска диплома

Бившата шефка на фонд "Земеделие" с фалшива немска диплома

Дипломата на бившия изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева е фалшива, потвърди в петък министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той е отправил запитване до Висшия университет по техника и икономика в Берлин, за да провери медийните публикации, че бившата му подчинена всъщност е с фалшива магистърска степен.

Найденов уточни, че при назначаването на Илиева във Фонда тя е представила документ от министерството на образованието, който признава магистърската ѝ квалификация в Германия. Този документ е задължителен за държавната администрация в случаите, когато служителят е завършил в чужбина и играе роля на диплома.

Найденов е поискал и прокуратурата да провери Калина Илиева. Информирана е и германската прокуратура, каза министърът.

Всъщност Илиева вече е разследвана от полицията в Германия за фалшифицираната диплома. Това са съобщили от Висшия институт по техника и икономика в Берлин след запитване на "168 часа", като са пояснили, че ще подадат сигнал и до властите в София.

Илиева беше отстранена неотдавна от шефското място в ДФЗ. Съмненията дали има висше образование тръгнаха малко по-рано. Огромният скандал с дипломирането в Германия избухна, след като от БСП повдигнаха въпроса, че тя няма ценз за заеманата длъжност.

Този скандал обаче бе засенчен от друг, свързан с "тайната" бременност на Илиева, която, според прекия ѝ шеф министър Мирослав Найденов, била грижливо укривана. Истината излезе наяве ден-два преди да се роди детето, след обаждане на бащата на Илиева в БНР, с което той опроверга думите на министъра, че дъщеря му била тежко болна.

Илиева изключена от университета

В официалната си биография Илиева е написала, че е дипломиран магистър от Висшия институт по техника и икономика в Берлин от 2007 г. Оттам официално разбулиха мистерията около следването на Илиева.

"Калина Иванова Илиева не е завършила образованието си във Висшия институт по техника и икономика в Берлин - категорична е Гизела Хютингер, пресаташе на висшето училище. - Тя не е получавала магистърска степен през 2007 г. от Висшия институт по техника и икономика." Илиева дори е изключена от университета в Берлин, тъй като не е положила изпит, допълва Хютингер.

Според нея българката не е получавала диплома дори за завършена бакалавърска степен в берлинския институт, а какво остава да продължи в магистърска.

Найденов дава казуса на прокуратурата

Министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви в петък от Катар, че информацията за “възможно фалшифициране на дипломата“ се е потвърдила след консултации по негова заръка с посланика на България в Берлин Иво Петров, с посланика на Германия у нас - Матиас Хьопфнер, както и с административния секретар на Берлинското висше училище за техника и икономика Щефан Бекер.

Найденов е сезирал по случая Софийската районна прокуратура. В телефонен разговор той е информирал и главния прокурор Борис Велчев, който е обещал да разпореди незабавна проверка.

Министър Найденов е разговарял също с министъра на образованието Сергей Игнатов, който го е уверил, че ще отправят официално запитване до берлинското висше училище относно автентичността на представената от Калина Илиева диплома. Проверката ще бъде направена по линия на обмена между институциите на двете държави, се посочва в съобщението на земеделското министерство.

В същото време според "168 часа" историята с фалшивата диплома се разплита, след като в берлинския ВУЗ е получено запитване от българското Министерство на образованието. Според източници на "168 часа" то е придружено с копия от документи, които Илиева представя в България, за да си легализира магистърската степен. Ръководството на Висшия институт по техника и икономика е скандализирано. За първи път в историята му някой си е позволил да фалшифицира документи за висше образование, уж издадени от техния институт.

"Явно г-жа Илиева е подправила подписа на президента професор доктор Михаел Хайне, както и печата на Висшия институт по техника и икономика в Берлин" - категорична е Гизела Хютингер.

"Висшият институт по техника и икономика - Берлин, ще информира властите в България и в Брюксел за това престъпление" - подчертава и Гизела Хютингер.

Към българските власти ще бъдат направени препоръки за затягане на режима при легализиране у нас на дипломи от чужбина, заявяват експерти от Брюксел.

Потърсена за коментар, Калина Илиева е завила пред БНР, че е поискала официална проверка от Министерството на образованието, младежта и науката в София, както и от Висшия институт по техника и икономика в Берлин. Тя категорично отрече, че дипломата ѝ е фалшива.

Споделяне

Още по темата

Още от България