Поредна война телевизия-доставчик: този път бТВ срещу "Близу"

Поредна война телевизия-доставчик: този път бТВ срещу "Близу"

В разгара си е поредната война между телевизия и доставчик на телевизионния сигнал, потърпевши от която ще бъдат потребителите. Този път от няколко дни тя се води между бТВ и кабелния оператор "Близу".

Заради нея от няколко дни най-напред абонатите на оператора бяха лишени от възможността да гледат програмите на телевизията в най-високото HD качество.

"Със съжаление ви съобщаваме, че след дълги преговори не е постигнато съгласие с Blizoo за предаване на HD каналите на bTV. Кабелният оператор отказва да сключи договор, което налага достъпът му към сигнала на bTV HD, bTV Action HD и RING.BG HD да бъде преустановен - от 19 април след 20.30 часа”, съобщиха тогава от телевизията.

Кулминацията на конфликта обаче ще е в сряда, когато телевизията се кани въобще да спре да подава на "Близу" сигнала на bTВ Action точно в навечерието на втория полуфинален мач в Шампионската лига между Реал и Борусия.

Този път причината не е в липсата на договор между спорещите страни, както бе в други подобни конфликти (бТВ и ТВ7 срещу "Булсатком" и ТВ7 срещу "Близу"), а в неспазване на съществуващ договор.

"Заради неизпълнение на договора от страна на Blizoo, bTV спира достъпа на оператора до сигнала към bTV Action от 24 април. За да можем да продължим да ви радваме с нови български продукции, с най-атрактивните спортни програми и с най-доброто от световното кино, е необходимо да имаме коректни и изрядни договорни взаимоотношения с всички кабелни оператори”, заявиха от телевизията.

От "Близу" отхвърлиха обвиненията.

"За съжаление, не успяхме да постигнем споразумение относно HD каналите на bTV и на този етап сме принудени да преустановим излъчването им поради непосилно високите цени на bTV (около пет пъти по-високи от цените на сходни канали)", обясниха от кабелния оператор по повод спрения HD-сигнал.

Колкото до предстоящото спиране на bTV Action, от "Близу" твърдят, че спазват договора и на свой ред заплашиха телевизията със съд.

"Близу и bTV имат подписано споразумение за разпостранение на програмите на bTV до края на 2013 г. Близу стриктно изпълнява договорните отношения към bTV и не е в нарушение на нито една точка от споразумението между двете страни.

Желанието на bTV да прекрати излъчването на bTV Action точно преди финалите на Шампионската лига е в остро нарушение на търговския закон, за което Близу ще потърси правата си по съдебен ред. По силата на текущото споразумение с bTV, ние не можем да спрем канала и ще направим всичко възможно нашите клиенти да продължат да гледат bTV Action", заявиха от кабелния оператор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?