ВСС "разпна" прокурор Роман Василев

ВСС "разпна" прокурор Роман Василев

Висшият съдебен съвет образува във вторник дисциплинарно производство срещу зам.-градския прокурор на София Роман Василев заради държанието му по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев. Според председателя на етичната комисия във ВСС Цони Цонев (бивш шеф на административна прокуратура) има данни, че с поведението си Василев е нарушил два текста от конституцията, три точки от Етичния кодекс на магистрата и е уронил престижа на съдебната власт.

Роман Василев - "запазена марка" за почти всяка шумна операция

Всички шумни операции от последните години не минават без присъствието на заместник-градския прокурор на София Роман Василев. Той е един от наблюдаващите обвинители по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови - Големия и Малкия Маргини. Той ръководи показната операция в централата на "Булгартабак", беше в пътната агенция при ареста на двамата служители, осъдени за корупция.

Още

Наказанието, което очаква висшия прокурор, е от забележка през порицание, понижаване в ранг с намаление на заплатата до най-тежкото – дисциплинарно уволнение.

Срещу него е образувана и проверка от инспектората на Върховната касационна прокуратура, който трябва да прецени дали поведението му представлява престъпление.

Повод за всичко това е острата реакция, предизвикана от разпространените от МВР кадри на акцията по задържането на Цонев, на бившия главен секретар в МФ Тенчо Попов и на съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров в четвъртък. Роман Василев заповяда на Цонев да легне "долу на земята", защото е "абсолютен престъпник", макар че срещу него още нямаше дори повдигнато обвинение.

Военният министър от второто правителство на Сергей Станишев е заставен да коленичи със сключени зад гърба ръце, оковани в белезници и е сниман в тази поза докато към тила му е насочен пистолет.

Адвокатът на Цонев – Васил Василев се закани да съди държавата, тъй като кадрите са унизителни.

Прокурорът се яви на изслушване пред съдебния съвет, а след това заяви единствено, че съжалява за "неудачните реплики". Той отказа по-обширен коментар с аргумента, че срещу него има образувано висящо дисциплинарно производство.

Цветанов не съжалява за записа, но ще промени практиката

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че не съжалява за показания от пресцентъра му запис, но даде да се разбере, че е готов да промени практиката. "Ще трябва да бъдем малко по-толерантни при задържането на определени лица и хора, след като предизвикват такъв голям защитен интерес от определени хора", каза Цветанов пред БНТ.

По-късно през деня министърът заяви пред журналисти, че повече няма да се показват лицата на арестуваните. По думите му Николай Цонев е бил изведен от ВМА с белезници зад гърба и наведена от маскиран полицай глава, за да "не го виждат хората, които са в болницата".

Обвиненията към Роман Василев

Според ВСС кадрите съдържат доказателства за нарушаване не конституционната презумпция за невинност, както и че никой няма право да подлага друг хора на унижаващи достойнството им действия. В подобен контекст е нарушен и Етичният кодекс, който постановява, че магистратът трябва да "уважава достойнството на всеки човек", да бъде "честен, коректен, учтив" и с "действията и актовете си да изразява уважението си" към всички. Заради публичното разпространяване на записа е нарушен и престижът на съдебната власт, което е текст в Закона за съдебната власт.

"Г-н Василев не е упражнил правомощията си като прокурор, който има цел с присъствието си на тези арести да предотврати закононарушения и прилагането на сила, когато това не е необходимо", заяви Цонев. Той даде пример, че да се насочва пистолет към тила на човек, вързан с белезници, не е особено удачно.

Дисциплинарната комисия ще провери и за предишни подобни "непремерени" действия и реплики на Роман Василев.

ВСС няма да подмине и друго забележително изявление на Роман Василев в деня на арестите: "Днес е Велики Четвъртък, добър ден преди Разпети петък да разпнем трима".

Според Цони Цонев действията на прокурора поставят под въпрос неговия "професионализъм". ВСС ще поиска от МВР целия запис, за да се види защо нещата са станали именно по този начин. Василев е заявил пред етичната комисия, че съжалява и поема цялата отговорност за действията си. Той ги е обяснил с голямото напрежение около работата си през последните "десетина дни".

В отговор на въпрос на Mediapool, Цони Цонев заяви, че ако вътрешният министър Цветан Цветанов отиде на разговор с ВСС, ще бъде поставена темата за "неудачните арести".

Изнервени

Министър Цветанов защити действията на служителите си с твърдението, че напоследък полицаите и прокурорите са изнервени. Той обаче коментира, че Роман Василев ще си понесе отговорността за репликите към Цонев. Министърът добави, че не е обявявал никого за престъпник без да има произнесена присъда.

Показването лицата на задържаните може да има превантивен ефект, заяви в същото време министърът в отговор на настоятелно журналистическо питане, защо от досегашните акции на МВР е било показвано единствено лицето на Цонев.

"Не виждам нищо нелогично да се показват лицата на тези, които са злоупотребили с българския данъкоплатец", коментира Цветанов и допълни, че МВР няма да промени мотивацията си и стила си на работа в интерес на обществото.

Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров бяха задържани за подкуп. Според прокуратурата и МВР чрез посредничеството на Сантиров и Попов, Цонев се е опитал да подкупи следователя Петьо Петков. Последният разследва договор, подписан от Министерството на отбраната за изграждането на оптична система, която по мнението на разследващите е ненужна и необосновано скъпа.

Договорът е за 120 милиона лева, 40 милиона от които са платени веднага, а останалите се дължат на фирмата "Електрон прогрес". Разследването за неизгодния според новото правителство договор се води срещу неизвестен извършител, но Цонев е знаел, че ще бъде обвинен заради подписването му, твърдят от прокуратурата. Затова бившият военен министър е предприел "превантивните" действия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?