Прокурор Роман Василев се размина с "порицание"

Прокурор Роман Василев се размина с "порицание"

Висшият съдебен съвет (ВСС) наказа с порицание заместник -градския прокурор на София Роман Василев заради бруталното му поведение при ареста на бившия военен министър Николай Цонев. Той е нарушил Етичния кодекс на магистратите, отчете ВСС, който обаче е взел под внимание голямата натовареност в работата на прокурор Василев, както и това, че бил провокиран с реплики от Николай Цонев.

Вельо Велев от ВСС заяви, че наказанието може да се тълкува като по-леко от необходимото, но все пак е отчетена ситуацията, в която бил поставен Роман Василев. По закон наказанието ще важи една година, след което ще бъде изтрито от кадровото досие на прокурора. То може да се окаже пречка ако Василев се кандидатира през следващите 12 месеца за шефски пост в системата. Името му се спряга за ръководител на бъдещата спецпрокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност.

От разпространените от МВР кадри на акцията по задържането на Цонев на 1 април се видя как прокурор Василев заповяда на Цонев да легне "долу на земята", защото е "абсолютен престъпник", макар че срещу него още нямаше дори повдигнато обвинение. Това предизвика остра обществена реакция и стана повод ВСС да образува във вторник дисциплинарно производство срещу Василев.

При ареста Цонев е бил заставен да коленичи със сключени зад гърба ръце, оковани в белезници и е сниман в тази поза, докато към тила му е насочен пистолет.

Задоволството си от проведената акция прокурор Василев коментира така: "Днес е Велики четвъртък, хубав ден преди Разпети петък да разпнем трима". Освен Цонев, бяха "разпнати" (арестувани) още двама негови съучастници.

По-късно главният прокурор Борис Велчев обяви "силно отрицателната" си оценка за държанието на своя подчинен, но в същото време настоя да се вземат предвид "огромното натоварване и огромната работа", които понася и върши Василев, както и да не бъде заличавана цялата му кариера за една изпусната реплика.

Очевидно ВСС се е съобразил изцяло с тази препоръка, гласувайки с мнозинство 17 "за" срещу 1 "въздържал се" да накаже Роман Василев с порицание – санкция, която е една степен по-сериозна от забележка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?