Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Южен поток" – тръба на всяка цена

18 коментара
"Южен поток" – тръба на всяка цена

Русия пуска един от най-спорните газови проекти – строежът на "Южен поток", за който "Газпром" е готов да плати свръхвисока цена, пише "Дойче веле" в четвъртък, ден преди край руския град Анапа да бъде направено тържественото спояване на първата сглобка от подводния участък на газопровода.

На т.нар първа копка ще присъства президентът на Русия Владимир Путин, както и представители на компаниите партньори на "Газпром" в реализацията на сухопътния участък на проекта, който след като мине по дъното на Черно море, ще пресече България, Сърбия, Унгария и Словения, преди да стигне Италия.

Независимо от решението да се даде старт на проекта, все още експерти от газовия отрасъл – руски и чуждестранни, продължават да поставят под въпрос целесъобразността му.

Съмнителна икономика

Строежът на "Южен поток" ще започне с около двугодишно закъснение заради дългото съгласуване и преоценка на стойността на проекта, пише изданието. Ако в началото проектната му стойност бе 8.6 млрд. евро, то сега се назовава официално цена от 16 млрд. евро. Според експертите обаче тя може да стигне 25 млрд. евро. Планират се отклонения към Босна и Херцеговина и към Гърция.

Капацитетът на газопровода се планира да е 63 млрд. куб. м и един от основните въпроси е ще бъде ли необходима подобна мощност. Съвсем неотдавна "Газпром" завърши строежа на втория лъч на "Северен поток" при положение, че още първият не е напълно натоварен. По думите на нефтогазовия анализатор Илия Войтович от агенция "Инвесткафе" от пускането на първия участък от минаващия по дъното на Балтийско море газопровод в началото на ноември 2011 г. до 1 октомври 2012 г. по него са транспортирани само 8.7 млрд. куб. м газ при капацитет от 27.5 млрд. годишно. Общият капацитет на двата лъча е 55 млрд. куб. м.

Експертът посочва, че нивото на консумация на синьо гориво в Европа намалява напоследък, а в същото време има конкуренция между страните от Близкия Изток и Азиатско-тихоокеанския регион в доставката на втечнен природен газ. "Може да се направи извода, че в близка перспектива "Газпром" едва ли ще може да обезпечи високите нива на натовареност на действащите и планираните експортни газопроводи", посоча Войтович, цитиран от "Дойче веле".

С това е съгласен и бившият служител на берлинския фонд "Наука и политика" и експерт по Русия Роланд Йоц, който добавя, че не бива да се забравя и конкуренцията на шистовия газ. Не е маловажно и това, че Европа затяга регулациите над газовия пазар, а също така страните от Евросъюза се стремят все по-активно да използват възобновяеми енергийни източници. Според Йоц, всичко това поставя под въпрос реализацията на проект като "Южен поток".

Азиатско-украинският фактор

Само че, всеки трансграничен енергиен проект винаги включва в себе си не само икономически съображения, опонира анализаторът от руския Институт по проблемите на естествените монополи Александър Полигалов. Според него, от реализацията на "Южен поток" много зависи запазването на руския монопол при реекспорта на газ от Централна Азия. От тази гледна точка "Южен поток" е нужен на Русия не само заради текущи печалби, но и за да може да запази доминиращото положение на "Газпром" на европейския пазар. Фактически става въпрос за запазване на експортните приходи, които биха намалели при конкуренция от страна на централно-азиатски доставчици на газ. "Ако го няма "Южен поток", ще го има "Набуко" и каспийският газ ще стига Европа, подминавайки Русия", посочва Полигалов.

Другият мотив за строежа на "Южен поток", по общо мнение на експертите, е желанието на Русия максимално да намали зависимостта си от транзитните страни и в частност от Украйна. "Ако "Газпром" има алтернативни маршрути за доставка на суровина в Южна Европа, Киев ще бъде лишен от монопола си на собственик на транзитната мрежа, през която руския газ постъпва в Европа, а в същото време "Газпром" ще запази господстващото си положение като доставчик на газ за Украйна, посочва Полигалов пред "Дойче веле".

"Северен поток" вече даде своите първи плодове в този смисъл, посочва Войтович. Той цитира данни, според които за сметка на преразпределените количества в новата тръба, газът за Европа, които преди това е минавал през Украйна, е намалял с близо 23 процента от януари до август 2012 г. спрямо същия период на миналата година.

Роланд Йоц напомня, че в опитите на "Газпром" да не допусне на европейския газов пазар конкуренти, бе създаден и друг подводен газопровод – "Син поток", чиято цел е да доставя азерски газ до Европа. И се получи, посочва експертът. Дали толкова успешен ще е и "Южен поток" е рано да се каже. "Ако проектът се окаже нерентабилен, то той ще е грешка, тъй като само заради едната политика подобен проект не може да се изплати", допълва Йоц.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #18

    Poradi alchnostta si tezi muzik-komunjagi/ u nas sa seljandur-komunjagi ! / koito ot 1917 godina komandvat /a ne upravlajavat! /Russia i v chiito glavi se virhrjat strastite na imperski velmozi...te vinagi sa geldali POLITIKATA DA E "PRED" IKONOMIKATA..! Kakvo stana s "gigantskite proekti " ot stalinsko vreme prez 20-te i 30-te godini na XX vek?Zapadut postroi v bolshevishka Russia nai-malko 1500 krupni predprijatija ,razraboti minite im ..! Tova che ne go priznavat komandirite ot Kremul si e za

  2. Анонимен
    #17

    Правилно 12.Почти така мисля и аз.Изключая някои моменти от това,коети каза,а именно като глобална велика сила е малка велика сила.По-големите(поне по два пъти,като им мерим валутните резерви са Китай и Япония;нищо,че един китае яде може би 3-4 пъти по малко от един руснак-това в смисъл за онова,което се пада на един човек,било русна,китаец,или японец;ако е японец,то на него се пада много пъти повече от колкото на руснака,нали-пак повторих,че мерим на глава от население).Друго какво?Ами това,че 50%

  3. Анонимен
    #16

    Аз знам за двамата "брадчеди" Коостоф и Захариев. Последния купи за 1 лев Кремикоwци. Продаде го не целия, а запази специалното производсво, после фалира завода в Кърджали като го източи пак така. Сега "данъкоплатец номер 1" на републиката вместо в затвора пак е купил част от собствения си завод. А не плати заплати за 12 месеца на гладните миньори. Тенкю Костоф, боклук безподобен

  4. Анонимен
    #15

    Дойчланд вече получава руски газ от Северен поток под вълните на Балтийско море, обаче нещо Дойче вълна не иска Италия и Австрия да получат същото.

  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #14
  6. Анонимен
    #13

    Ало, анонимния 11, знаеш ли с какви дългове беше продаден за 1 лв. Кремиковци !? Ами на БГА "Балкан" !? Костов ли ги натрупа тези дългове, бе, боклуци червени !

  7. Анонимен
    #12

    Господа,
    "Южен поток" не е руски , а европейски проект. Само Сърбия и Русия м него не са членки на ЕС. Основни партньори на "Газпром" са фирми-гиганти от Италия и Франция, ако сте забравили.
    Не плачете на чужд гроб, защото може да му плачете на ..., казва народът. Било много скъпо, проектът бил неизгоден, бил политически, шистовият газ от САЩ идвал, и прочие салати. Оставете руснаците да си правят сметката, нали те поемат основната финансова тежест и риск.
    Валутните резерви на Русия в момента са

  8. Анонимен
    #11

    Да го духат всички русофоби - в смисъл да духат в тръбата "НАБУТКО", че дано да я напълнят с газ. Дъртата вещица Клинтъница освен да яха метлата и да отлита от нашите земи. И без това докараха България до кофите с боклука. да си заминават всички боклуци крадливи, тикви - бандити, крадльовци като Любо Пъпката и Костовци - дето подариха за 1 лев Кремиковци, за 100 млн Нефтохим и безброй контрабандисти и мошеници

  9. Анонимен
    #10

    Планът "звездни войни" на Реггън, който пречупи гръбнака на "Империята на злото", ряпа да яде пред плана "шистов газ" на Обама!

  10. Анонимен
    #9

    No.8: Говорим за вълка, а той в кошарата! -------------------------- "Правителството на САЩ дава зелена светлина за износа на шистов газ" http://www.mediapool.bg/правителството-на-сащ-дава-зелена-светлина-за-износа-на-шистов-газ-news200396.html

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.