Според данъчните ревизии по сигнала на "Протестна мрежа"

Ирена Кръстева има неплатени данъци за 300 000 лева

"Тези твърдения не отговарят на истината, нямам данъчни задължения", реагира издателката

Ирена Кръстева

Ирена Кръстева, майка на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и доскоро официален собственик на мощен медиен конгломерат, дължи данъци в размер на 300 000 лева. Това научи Mediapool от свои източници, запознати с проверката на прокуратурата по сигнала на "Протестна мрежа" срещу семейството им, банкера Цветан Василев и Николай Бареков.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров загатна за съществуващото несъответствие в данъчните декларации на Кръстева още в края на юни. Тогава той не пожела да даде повече подробности с обяснението, че разследващите очакват от Националната агенция по приходите (НАП) окончателния ревизионен акт.

 

В отговор на запитване на Mediapool от НАП заявиха, че той е бил изпратен на прокуратурата на 13 юни, след което е имало допълнителна кореспонденция, която е приключила на 21 юли и вече всичко е предадено. Данъчните обаче категорично отказаха да предоставят резултатите от ревизията заради изискванията за конфиденциалност.

 

Ирена Кръстева: Ревизията ми не установи задължения

Възмутена съм от откровените инсинуации и лъжи в публикацията от 08.08.2014 г. в Медиапул "Ирена Кръстева притежава необясними 300 000 лева".

Тези твърдения от анонимни източници, на които се позовава Борис Митов, не отговарят на истината.

Авторът не си е направил труда да се обърне към НАП, откъдето можеше да разбере, че направената ми ревизия не е установила никакви "необясними 300 000 лева", както и че аз нямам задължения към НАП.

Настоявам въпросният автор, както изисква журналистическата етика, да направи необходимото да получи достоверна информация от НАП и да я публикува.

В противен случай ще си търся правата по съдебен ред.

Самата Ирена Кръстева реагира по-късно в петък с остро отворено писмо до медиите, в което определи неофициалните данни от проверката на семейството ѝ като "откровени инсинуации и лъжи". Тя настоя пред редакцията на Mediapool да публикува официалните резултати от направената ѝ данъчна ревизия, които обаче от НАП отказват да предоставят. Изявлението на Кръстева е в директно противоречие с думите на Цацаров от 25 юни, от които стана ясно, че данъчните са установили несъответствия при ревизията ѝ.

 

От държавното обвинение твърдят неофициално, че е имало забавяне на констатациите от ревизиите, както на Пеевски, така и на новия политик Николай Бареков, около чието финансово състояние витаят сериозни съмнения. Той продължава да отрича, че политическата му авантюра е финансирана от Цветан Василев, въпреки признанието на самия банкер, че помагал за телевизионното му предаване "България без цензура", което впоследствие прерасна в партия със същото име.

 

Макар че около две трети от сигнала на "Протестна мрежа" са посветени на Пеевски, проверката е зациклила и през последните месец и половина не е помръднала, твърдят източниците на Mediapool от разследването, като оправдават бавенето с НАП.

 

Предстои да се види дали проверките ще отбележат напредък, след като властта се смени и Министерството на финансите е с нов служебен министър, който има и много други причини, за да се занимае внимателно с работата на приходните агенции. Освен това една от основните задачи, които президентът Росен Плевнелиев постави на служебното правителство, бе да разкрие цялата истина за състоянието на държавата.

Истината за бизнеса, взаимоотношенията и скритите зависимости между Пеевски, Василев и Бареков би изкарала до голяма степен наяве причините за сегашното състояние на държавата, включително за начина на разпределение на публични ресурси.

В сигнала на "Протестна мрежа" тримата са посочени като "организирана престъпна група".

Засега потърпевш от активизирането на прокуратурата по този сигнал е единствено банкерът Василев, който вече е извън играта. Неговата банка КТБ е затворена и поставена под особен надзор. Образувано е и дело срещу негови служители за източването на банката в негова полза, но е следствена тайна дали самият Василев е призован по това дело и в какво качество. Той продължава да не се връща в България, като компенсира отсъствието си с регулярни писма и изявления за медиите, внушаващи неговата невинност и убеждението му, че банката е жертва на заговор, но скоро ще бъде спасена от акционери и инвеститори.

Отстранените от КТБ изпълнителни директори пък алармират с писма до медиите, че в момента от банката престъпно се изнасят оригинални документи. Съмненията за злоупотреби се появиха още след обявяването на одитния доклад на БНБ, когато управителят на Централната банка обяви, че 206-те милиона били изнесени за един ден кеш в чували, а кредитните досиета за много заеми липсвали. След това и двете твърдения бяха опровергани от прокуратурата.

По-рано в столичното следствие бяха привикани Пеевски и Бареков, като първият даваше обяснения и по делото за опита за убийството му, както и по сигнала на Василев срещу него за заплаха. И двата казуса бяха прекратени заради липса на доказателства, но най-изненадващо в петък се разбра, че разследването срещу Василев по сигнала, че е готвено покушение срещу Пеевски, бе възобновено.

Още по темата
Още от България

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?