Слави Трифонов облече "бяла риза" и отстъпи от ултиматума си

Шоуменът се яви на индивидуален протест пред парламента и му "остави възможността" да прецени какъв да е мажоритарният вот

Облечен в бяла риза и обграден от гардовете си, шоуменът Слави Трифонов изпълни заканата си и дойде на индивидуален протест пред Народното събрание, където поседна на столче и разговаря с журналисти. Това стана в четвъртък по обед, докато новоизбраният трети кабинет на Бойко Борисов полагаше клетва в парламента. Заобиколен от група граждани, медии и полиция, Трифонов даде импровизиран брифинг, от който стана ясно, че вече не държи ултимативно на искането за "мажоритарна избирателна система в два тура с абсолютно мнозинство", каквато бе формулировката на въпроса от ноемврийския референдум.

"Това е за обсъждане. Нека да се обсъжда. Аз не съм политик и не съм сигурен, че това е най-правилната система. Но нека се обсъжда от избраните от нас депутати в парламента. Нека да кажат - ние смятаме мажоритарната система да изглежда по друг начин. Но да я обсъжда", заяви шоуменът.

До момента той и сценаристите му поставяха ултимативно искането парламентът да приеме едно към едно чистия мажоритарен вот.

"Смятам, че системата, пропорционалната, с която избираме депутати, става едно и също. При следващите избори ще е същото. Докога ще правим така, че парламентът да изглежда по един и същи начин?", запита Трифонов.

Преди това той публикува отровено писмо до медиите, в което обяви, че българският политически елит се е самозабравил.

Трифонов се закани всеки ден да е пред парламента, докато депутатите не приемат "волята на 2.5 милиона души". Към него се присъединиха граждани, които скандираха: "Боклуци, боклуци!".

"Това е мой личен избор, персонален. Това е моята позиция. Парламентът се прави, че нищо не се е случило. Нямам политически амбиции. Не съм тръгнал да влизам в никакъв парламент. Кое е толкова сложно?! Това е моята гражданска позиция. Трябва да се смени системата за избор на депутатите", каза Трифонов.

"Къде да говоря?! Аз, като говоря това, което мисля, там където работя, ме спират?!", сопна се той на журналистите, видимо раздразнен от въпросите им.

Отвореното му писмо явно е насочено както към политиците, така и към ръководството на бТВ, което по-рано спря негово предаване, в който той отправяше заплаха за масови протести пред парламента, ако до два месеца след встъпването си в длъжност депутатите не гласуват промените, одобрени от референдума. Тогава Трифонов обвини бТВ в цензура, но ръководството на телевизията му заяви, че той се опитва да употреби ефира за личната си политическа кампания.

"Срамувам се, че допуснахме да се получи така - шепа хора да се смятат за богоизбрани и да не се съобразяват със законния си началник – българския народ", пише Слави в писмото.

"Три милиона и половина гласуваха на Референдума. Два милиона и половина с положителен отговор. Като един от тези хора, извървях всички законови стъпки, въпреки пречките, за да се приеме решението на гласувалите на референдума. Но явно желанието за власт е по-силно. И от морала, и от законите. Затова аз отивам да си търся правата пред парламента. Като трибуна на моята гражданска позиция ще използвам единственото останало свободно медийно пространство в България – интернет. А в предаването си довечера ще говоря за събитията пред парламента в Скопие".

На въпрос колко време ще протестира, водещият каза, че ще прецени според ситуацията. Но обеща в петък пак да е на жълтите павета.

"Ще видя как ще реагират депутатите. Ще видя и колко граждани ще подкрепят това, което мисля. Ако никой не ме подкрепя, ще се откажа, но поне ще съм опитал", добави той.

Предложението на "Шоуто на Слави" за 100% мажоритарна избирателна система получи внушителна подкрепа, но недостатъчна, за да задължи НС да го приеме. ГЕРБ е единствената партия, която се ангажира и в предизборната си програма с такава промяна, но тя не влезе в управленските приоритети на правителството заради съпротивата на "Обединени патриоти", коалиционен партньор на ГЕРБ. Като се има предвид, че и останалите партии са срещу чист мажоритарен вот, най-вероятно ще бъде одобрена смесена избирателна система по германски модел.

Споделяне

Още по темата

Още от България