Заради "Белене" и лекарствата

Трайчо Трайков и Стефан Константинов си отиват

Трайчо Трайков и Стефан Константинов си отиват

На извънредно заседание, свикано от премиера Бойко Борисов в четвъртък вечер, Изпълнителната комисия на ГЕРБ е обсъдила и приела депозираните пред комисията оставки на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В съобщението на пресцентъра на управляващата партия се посочва единствено, че оставките били приети, след като комисията се запознала с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков. Какви са обаче тези мотиви не се посочва.

От прессъобщението също не става ясно защо решение за оставки на двама министри се взема от Изпълнителната комисия, а не от парламентарната група на управляващите. 

Заседанието е свикано веднага след завръщането на Борисов и водената от него делегация от тридневно посещение в Катар. В делегацията бе и министърът на икономиката Трайчо Трайков. Посещението ще се запомни главно с проваления бизнесфорум, на който не се яви нито един от поканените катарски бизнесмени. Това вероятно е формалният повод за оставката на Трайков, въпреки че за организацията на форума отговаряше външният министър Николай Младенов. 

По информация на Mediapool от източник близък до правителството обаче причината за отстраняването на Трайков е свързана с проекта АЕЦ "Белене”. По този проект министърът не веднъж заемаше по-нюансирана позиция от премиера, изразявайки често съмнения в икономическия смисъл от неговото продължаване.

Ще се запомни избухналият през април миналата година безпрецедентен скандал около подписването на обвързваща клауза за изграждането на АЕЦ "Белене" между бившия шеф на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов и руската компания "Атомстройекспорт". Тогава Трайков получи и "жълт картон” от премиера.

Според последните договорки срокът за окончателното решение  бе удължен до 31 март тази година и с наближаването на тази дата е възможно различията да са станали причина за оставката на Трайков.

Той зае по-независима позиция и спрямо "Лукойл” през миналата година, която също го вкара в конфликт с Борисов.

Колкото до Стефан Константинов неговата оставка не е изненада след последните скандали покрай лекарствената политика. Миналият четвъртък Бойко Брисов даде срок от пет-шест дни на Константинов да се справи със скандала. Константинов  предложи законодателни промени, но те бяха обявени от депутати от ГЕРБ като ”закъснели”. Самият Борисов също даде сигнал, че ще смени Константинов, като обяви, че за следващ здравен министър ще извади човек от  ”тежката артилерия на ГЕРБ”.  Константинов е подал своята оставка още в понеделник. Той е третият министър на здравеопазването за три години управление на ГЕРБ.

Всички коментари от партията обаче са неофициални, тъй като се оказа, че никой от изпълнителната комисия на ГЕРБ няма да говори преди Бойко Борисов да се изяви по БНТ в петък сутринта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?