ГЕРБ бламира съдебната реформа, Христо Иванов подаде оставка

Съпредседателят на РБ Радан Кънев мина в опозиция, от решението на РБ зависи ще има ли правителствена криза

Министърът на правосъдието Христо Иванов обяви оставката си от парламентарната трибуна, след като всички партии с изключение на част от Реформаторския блок (РБ) бламираха предложената от него съдебна реформа и гласуваха конституционни промени, утвърждаваща "върховенство на главния прокурор". Веднага след това лидерът на "Демократи за силна България" и съпредседател на РБ Радан Кънев съобщи, че минава в опозиция на правителството.

Час по-късно Христо Иванов се срещна с премиера Бойко Борисов и съобщи, че той е приел неговата оставка и тази на тримата му заместници.

Борисов нито присъства на критично важния за съдебната реформа вот в НС, нито направи някакви усилия да договори подкрепа за "историческия компромис", постигнат през с юли при проведените под неговото лидерство многостранни преговори. Както се разбра по-късно от кадри на бТВ, премиерът е бил на футболното игрище.

Иванов е вторият министър от кабинета, който си тръгва заради липса на подкрепа за предложени от него реформи. През март оставка подаде тогавашният министър на вътрешните работи Веселин Вучков след първоначалната съпротива на премиера за смяна на шефове на службите от предходното правителство, считани за кадри на ДПС.

До края на тази седмица предстои ДСБ да определи отношението си към правителството, а след това се очаква решение и на самия РБ. Сегашното правителство е коалиция между ГЕРБ и РБ с подкрепата на Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ.

Предстои да се види дали провалът на съдебната реформа, какъвто на практика са гласуваните в сряда конституционни промени, ще доведе до преформатиране на управляващата коалиция, при евентуалното оттегляне на про-реформаторски настроените представители на РБ.

ГЕРБ се отметна от подкрепата си за "историческия компромис"

Конкретната причина за оставката на Христо Иванов е отстъплението на ГЕРБ от нар. "исторически компромис", с който предложените от правосъдния министър конституционни промени бяха максимално окастрени, за да получат внушителна подкрепа от 184 депутати при първото гласуване през септември. Още тогава обаче ДПС обяви, че подкрепата му за второто четене ще зависи от преформатирането на квотите в двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС), така че прокурорската колегия да остане под доминацията на главния прокурор. Конкретната поправка бе внесена от АБВ, подкрепена от ПФ и БДЦ и приета от парламентарната конституционна комисия, което още не означаваше, че парламентът ще я одобри, но показа престрояването на силите в подкрепа на статуквото.

"Историческият компромис" предвиждаше независимостта на съдиите да бъде гарантирана чрез намаляването на политическата квота в тяхната колегия във ВСС, а за прокурорско-следователската се предвиждаше лека доминация на парламентарната квота, за да се въведе минимална демократична отчетност върху главния прокурор.

Този вариант в сряда бе отхвърлен на второ четене в пленарната зала за сметка на предложението на АБВ, което запазва влиянието на ръководителя на държавното обвинение в прокуорско-следователската колегия, изравнявайки броя на членовете на съдийската колегия, излъчвани от съдиите и от депутатите.

Независимостта на съда е ценностен въпрос

"Аз се обърнах към вас преди гласуването, че става дума за ценностен въпрос. Гласуването ясно показа по този въпрос какво е мнозинството. И символично, и политически отправихме послание за това, че независимостта на съда не е достатъчно ценена. С това гласуване стана важна голяма стъпка и символична към съмнението за това, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор. Поради което с голямо облекчение мога да обявя, че повече няма да упражнявам правомощията на министър на правосъдието и ще направя всички възможни стъпки за своето оттегляне", заяви от парламентарната трибуна Иванов веднага след приемането на квотното разпределение в съдийската колегия, предложено от АБВ.

Против него гласуваха единствено депутатите от Реформаторския блок и БСП, като социалистите принципно гласуват "против" почти всички предложения. Преди приемането на този текст Петър Славов от РБ направи редакционно предложение парламентът да гласува квотите в първоначалния им вариант. "За" този вариант обаче бяха само колегите му от РБ плюс един депутат от Патриотичния фронт. БСП и АБВ гласуваха "против", ПФ, ГЕРБ и БДЦ се въздържаха, а "Атака", чийто лидер е клиент на прокуратурата, предвидливо не участваха в гласуването.

Впоследствие председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни този вот на ГЕРБ с факта, че две от партиите в управляващото мнозинство – АБВ и ПФ, са се отметнали от "историческия компромис" и така първоначалният вариант с квотите във ВСС останал без нужната парламентарна подкрепа.

Кънев: Подкрепата ми за това съмнително управление бе заради съдебната реформа

Веднага след обявената от Христо Иванов оставка, Радан Кънев заяви в кулоарите, че в лично качество вече се смята за част от опозицията. Депутатът от ДСБ Гроздан Караджов пък подаде оставка като председател на парламентарната транспортна комисия.

"Първо искам да кажа, че никога не блъфирам, така че от настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество като български народен представител. С оглед на днешното парламентарно поведение на ГЕРБ позицията ми е 100%. Дадохме възможност на колегите да покажат определена солидарност със собствения си подпис. Доверието от моя страна е напълно разрушено, имаше безкрайно много поводи да бъде наранено през изминалите месеци, но в момента е напълно разрушено, така че това, което мога да кажа сега е, че аз съм опозиционен депутат в 43-ия парламент", заяви Радан Кънев.

Той поясни, че е уведомил ръководството на ДСБ, ръководството на РБ и премиера Бойко Борисов: "Така че то не е изненадващ ход за никого, оттук нататък следват политически решения на ДСБ и на РБ, не напускам нищо, за разлика от отделните хора, политическите партии и коалициите имат дълъг процес на взимане на решения, аз никого няма да притискам, оставам в прекрасни отношения с всички и напълно кооперативни. Но, разбира се, очаквам политическите решения първо на ДСБ, такова решение ще бъде взето най-вероятно до края на тази седмица, и на второ място на РБ."

"Аз обаче държа на думата си, лично за себе си мога да кажа, че всички компромиси, които сме направили до момента, а те са огромни, и цялата подкрепа за едно доста съмнително по характера си управление, бяха в името на едно нещо, и то е на успешно прокарване на съдебната реформа във варианта на подписания от над 180 народни представители компромис. С момента, в който партията мандатоносител ГЕРБ се отметна от подписа си, забележете, не говоря за ДПС, говоря за партията ГЕРБ, се отметна от подписа си под този компромис, аз няма как да бъда в едно мнозинство с хора, които са ме излъгали. Казах, че споделям личното си решение, както съм обещал отдавна, а политическите решения предстоят", каза още лидерът на ДСБ.

Настоящата развръзка бе до голяма степен очаквана предвид коментара на премиера Борисов още през лятото, че всяка съдебна реформа е "за след Цацаров" и множеството свидетелства, че Борисов и ГЕРБ са зависими от шантажа на прокуратурата и бизнес интересите на ДПС – в частност на депутата им Делян Пеевски.

Дерайлирането на съдебната реформа и оставката на Христо Иванов са голяма победа за главния прокурор и ДПС, като се има предвид истеричната кампания на контролираните от Пеевски медии в последните седмици срещу правосъдния министър, Радан Кънев и всеки политик, гражданска организация или медия, която защитава първоначалния вариант на реформата.

Министър Христо Иванов имаше и все още има подкрепа на парламентарната група на ГЕРБ. Ние сме го доказали няколкократно, коментира пред журналисти Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, след обявената от правосъдния министър оставка. Той добави, че са имало консултации в управляващото мнозинство и "позицията на ПФ и АБВ изцяло подкрепяше решението на комисията, което беше гласувано миналата седмица и в никакъв случай механичният сбор между ГЕРБ и РБ не можеше да промени нищо в това гласуване".

През септември Цветанов заяви, че ГЕРБ ще се съобразят изцяло с препоръките на Венецианската комисия по спорните текстове за квотите във ВСС. Комисията не само не подкрепи доминацията на главния прокурор, но препоръча още по-радикална реформа и посочи, че страни като България имат проблеми с наследените тоталитарни модели на прокуратурата.

Първанов за оставката на Христо Иванов: По-добре късно, отколкото никога

"По-добре късно, отколкото никога", заяви лидерът на АБВ Георги Първанов за оставката на правосъдния министър. "Христо Иванов беше спънка за реформата, това негово решение няма да предизвика драматични промени в правителството – премиерът просто ще предложи нов министър", каза Първанов, който освен оставката на Христо Иванов иска и тази на министрите на външните работи и на отбраната, тъй като не защитават интересите на Русия.

Лидерът на АБВ уточни, че партията му няма претенции за поста на правосъдния министър:
"Нашата битка е била за принципи, ценности”.

Валери Симеонов: За ПФ не е важно кой е министър, а върши ли си работата

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов определи решението за оставка на правосъдния министър като прибързано, както и решението на лидера на ДСБ Радан Кънев да оттегли подкрепата си за кабинета и да стане опозиционен депутат.

Според Симеонов е необходим еднакъв подход за съдийската и прокурорската колегия във ВСС. "Ако не го направим, показваме на целия български народ, че не вярваме на прокурорите, че те са по-некадърни и по-корумпирани. Никой не може да ме убеди, че българският съд е по-добър от българската прокуратура”, коментира той пред бТВ.

Валери Симеонов отбеляза разнобоя в РБ по отношение на съдебната реформа и оставането във властта. Той декларира, че ПФ ще продължи да подкрепя програмата на правителството.

"За нас не е важно дали Христо Иванов ще е министър на правосъдието или някой друг. За нас важното е да си върши работата. Същото се отнася и за останалите министри", допълни той.

Той определи като превратно тълкуванието, че всичко зависи от ДПС: "В никой случай за изминалата година по никакъв начин ДПС не са могли да диктуват решенията и гласуванията в НС или да ги предопределят, днес също”.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?