В последния момент

Намериха се двама конкуренти на Цацаров за поста главен прокурор

Галина Тонева и Борислав Сарафов са опонентите на фаворита на ГЕРБ

Галина Тонева, Борислав Сарафов и Сотир Цацаров са кандидатурите за главен прокурор. Снимка: БГНЕС

В последния възможен срок за номинации се появиха още две кандидатури за главен прокурор към вече издигнатата на Сотир Цацаров, което спасява процедурата от евентуални упреци, че ще протече като състезание с един кон.

Освен председателя на Пловдивския апелативен съд Цацаров, предложен в първия възможен момент от откриването на процедурата в миналия четвъртък, за овакантения от Борис Велчев пост ще се борят още заместник-главният прокурор Галина Тонева и председателят на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов.

Очаквания за кандидатирането на Тонева има от миналата седмица, но по информация на Mediapool до късно в сряда членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) не са били наясно дали тя ще бъде издигната с подписите на петима кадровици. Очевидно поради тази причина в играта е включена и резервната кандидатура на Сарафов, за да се осигурят поне двама състезатели и да няма критики, че изборът е бил предрешен.

При гласуването на тримата кандидати е логично членовете на ВСС, предложили Сарафов, да подкрепят неговата кандидатура, а не тази на Цацаров, считана за предпочитана от ГЕРБ. Решаващ обаче ще е очертаващият се балотаж между Цацаров и Тонева, когато ще е важно кой двамата ще получи гласовете на Сарафов.

Кандидатурата на шефа на Апелативната спецпрокуратура бе представена в четвъртък от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, който бе основният поддръжник на приетите скандални правила за избор, които изглеждат като направени специално за Цацаров.

Останалите членове на ВСС, издигнали Сарафов, са Юлиана Колева (бивш депутат от ГЕРБ), Мария Кузманова (предложена от ГЕРБ), Димитър Узунов (предложен от РЗС) и съдия Милка Итова, известна с близостта си до Колев.

Зад Тонева застават четирима членове на съвета от професионалната квота и един от парламентарната - бившият зам.-главен прокурор Камен Ситнилски, обвинителят Румен Боев, съдия Калин Калпакчиев, съдия Юлия Ковачева и Галина Карагьозова, предложена от БСП.

Колев: С трима кандидати изборът ще е по-труден

След издигането на двете нови кандидатури членове на ВСС от двата лагера обясниха пред медиите своите мотиви. Георги Колев похвали прокурорските качества на Борислав Сарафов и прогнозира, че вотът за главен прокурор ще бъде решен с балотаж. Той обясни, че не може да си спомни кой от петимата, застанали зад Сарафов, е бил инициатор за издигането на кандидатурата му.

"Това прави избора на главен прокурор по-труден", каза Колев за наличието на трима претенденти за поста.

Камен Ситнилски, който подкрепя Галина Тонева, коментира, че не се е поколебал да застане зад нея. Той разказа, че кандидатурата ѝ е била издигната в последния момент, защото се е чакало нейното съгласие.

"Тя може да се справи. В деловите взаимоотношения жените не отстъпват по нищо на мъжете, а в някои отношения дори ги превъзхождат", каза Ситнилски.

Той заяви, че при издигнати три кандидатури е налице "достатъчност". "Оттук нататък нещата стават по-сложни, защото ще се стигне до балотаж. Това ще направи избора по-интригуващ и по-демократичен", заяви членът на ВСС от прокурорската квота. Според него основната борба ще бъде между Сотир Цацаров и Галина Тонева.

В средата на заседанието на ВСС правосъдният министър Диана Ковачева съобщи, че има и четвърта номинация за главен прокурор, като е постъпило предложение от адвокат Милчо Занев, който предлага за поста своя колега Петър Антонов. По процедура кандидатите за главен прокурор могат да бъдат предложени от най-малко петима членове на ВСС. Ковачева попита ВСС дали ще се намерят такива негови членове. Тя не получи конкретен отговор, защото присъстващите на заседанието решиха само да се изсмеят на така внесеното предложение.

Самият Цацаров предложи преди два дни новоприетите правила за избор на главен прокурор да бъдат променени, за да се премахнат всички съмнения около прозрачността на процедурата. По -специално той иска поредността на гласуването на кандидатурите да става по жребий, а не по азбучен ред, но в същото време смята, че вотът трябва да стане по електронен път.

Цацаров се оказа недоволен от хвалбите на Борисов и Цветанов

В четвъртък сутринта Цацаров даде интервю пред бТВ, в което се разграничи от хвалбите по негов адрес, отправени от премиера Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов.

Той отбеляза, че хвалбите от Цветанов всъщност са повече от тези, които е чул от Борисов. Запитан защо ги получава, той отговори: "Защо не зададете този въпрос на Цветан Цветанов? Смятате ли, че на мен ми е най-необходимото нещо в професионалната кариера да бъда похвален от представител на изпълнителната власт? Не е присъщо съдия да бъде хвален по този начин, но не мога да спра нито тези, които ме хвалят, нито тези, които ме критикуват. Познавам Бойко Борисов от времето, когато е разботил като главен секретар и е идвал по едни или други служебни задължения в Пловдив. Нямам и не съм имал каквито и да е уговорки нито с Бойко Борисов, нито с човека, от чиито уста станах най-хвален."


Най-неприятно му било обаче наложеното мнение, че всичко в Окръжния съд в Пловдив се решава с неговата дума и съдиите там са зависими. "Колегите ми биват представяни като безропотни изпълнители на волята на председателя, които едва ли не съгласуват с него присъдите, които едва ли не, на него диктува Цветан Цветанов", посочи Цацаров.

Тонева: Политическата подкрепа не трябва да е водеща при избора

"Надявам се не политическата подкрепа да е водеща при избора на главния прокурор, защото все пак това е един от трите най-високи поста в съдебната система, а тя е една независима власт и тази нейна независимост е гаранция за правилното позициониране на държавността. Разбира се, аз не смятам, че подкрепата от политическата страна е нещо лошо и заклеймяващо, защото все пак институциите трябва да работят в синхрон, да имат възможност за добра комуникация и взаимодействие, но не и когато става въпрос за определяне на тези, които стоят начело. Не смятам, че е редно това да е водещото в оценката на качествата на човека, който ще бъде избран", коментира по-късно в четвъртък самата Галина Тонева.

По повод приетите от ВСС нови правила за гласуване по процедурата, които породиха сериозни съмнения, че покровителстват единствено Цацаров, зам.-главният прокурор заяви, че те би трябвало да бъдат променени.

"Даже бих казала и по-категоричното си мнение – аз лично смятам, че когато става дума за избор на такъв изключително отговорен пост в държавата, ако действително искаме да няма никакво съмнение как е протекъл изборът, най-справедливият начин би бил да се гласува с интегрална бюлетина. Надявам се, че това ще бъде обсъдено още веднъж от ВСС, доколкото разбрах от днешното заседание - вече има такава идея, приета е такава процедура при избора на председател на Софийския районен съд, така че се надявам колегите от ВСС да си преосмислят позицията, защото това ще гарантира и техния авторитет, а и биха били защитени от каквито и да е съмнения, че са се поддали на внушения при гласуването поради възможността да има контролиран вот", отбеляза Тонева.

Сарафов: Няма да правя кампания на маса с бели покривки

Опонентът ѝ Борислав Сарафов, който също даде импровизиран брифинг в четвъртък, пък увери, че няма намерения да гради предизборната си кампания чрез задкулисни схеми.

"На маса с бели покривки няма да правя кампания, а със сигурност ми предстои да изложа концепция. Това е състезание на идеи и концепции. Всеки ще предложи своята и се надявам моята да се хареса на ВСС", обясни шефът на Апелативната спецпрокуратура.

Той категорично отхвърли тълкуванията, че неговата кандидатура би могла да е издигната с единствената цел да осигури привидно конкурентна надпревара, ако Тонева не бе номинирана. Уточни и, че ако това е вярно "не е ласкателно" за него.

"Не чувствам никакви притеснения нито в личен, нито в професионален план, нямам угризения. Не бих се кандидатирал за главен прокурор в тази изострена и чувствителна социална среда, ако имах такива", добави Сарафов.

Той каза още, че ситуацията по избора на главен прокурор може да се определи като патова и добави, че процедурните правила предполагат възможност за балотаж: "При балотаж един от кандидатите ще отпадне, което означава, че ще се влеят гласове към останалите двама. Но ще има ли балотаж не мога да ви кажа."

Споделяне

Още по темата

Още от България