Цветанов призна, че МВР прави услуга на Марковска

Фаворитът на ГЕРБ за главен прокурор Сотир Цацаров бил с "безупречна репутация"

Цветан Цветанов, Сн: БГНЕС

Прекалено много се отдели като време за дебати по случая Венета Марковска, коментира в петък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след завръщането си от Брюксел, където също обсъжда казуса с избраната за конституционен съдия зам.-шефка на Върховния административен съд (ВАС).

Именно от там той съобщи преди ден, че се ангажира с искането на Марковска МВР да издири, при това бързо, автора на сигнала срещу нея, внесен в парламента преди изслушването ѝ за конституционен съдия. По време на участието си в предаването "Лице в лице" по бТВ в петък министърът на практика призна, че МВР няма никакво законово основание да предприема такова издирване.

По принцип анонимен сигнал не се разглежда, но в този случай се разглежда

Когато има анонимен сигнал, по принцип той не се разглежда, напомни Цветанов.

Запитан как е възможно полицията да издирва човек, за когото няма данни, че е извършил престъпление само, защото друг човек твърди, че е оклеветен, министърът заяви: "Ма, това не е разследване, това е една проверка!"

След което чистосърдечно поясни:"За да може в един момент... тя (Марковска – бел.ред.) може би ще си търси правата..."

По този начин Цветанов изясни, че единствената цел на министерството, традиционно получаващо лъвски пай от държавния бюджет, е да осигури удобството на Марковска – тя да знае срещу кого да заведе частно наказателно дело за клевета.

В законите, които регламентират дейността на МВР в този случай (ЗМВР, НПК – бел.ред.) няма нито един текст, който да позволява на ведомството да се занимава с изясняване на междуличностни отношения, когато те по никакъв не засягат престъпления от общ характер.

Така излиза, че лично министърът е разпоредил силовото ведомство да бъде използвано в защита на частни интереси на Марковска и в противовес на обществения интерес.

"Просто има едно писмо, което е изпратено от Венета Марковска към мен и към главния прокурор, за да може да се направи проверка кой е всъщност човекът, който е изработил този компромат. Защото към настоящия момент говорим за анонимен сигнал, който постъпва в парламента и анонимен сигнал, който предизвика този спор в публичното пространство", добави Цветанов.

Министърът удобно пренебрегна обстоятелството, че според Конвенцията на ООН срещу корупцията, държавните власти са длъжни да се отнасят сериозно към всеки сигнал, бил той анонимен (макар че в случая не е – бел.ред.). Презумпцията е, че когато компрометиращата информация засяга влиятелни личности, подаващите сигнали трябва да бъдат защитени по всякакъв начин от евентуална репресия. В противен случай държавата сама би стимулирала гражданите си да не изпращат никакви сигнали до институциите.

В сигнала, подписан от Георги Тонев Колев, е визирано журналистическо разследване от 2010 г. за скандал около ареста на бизнесмена Георги Георгиев, приятел на Марковска. Публикациите са подписани и до момента, в който не се появиха като сигнал срещу съдийката през октомври 2012 г., съдържанието им по никакъв начин не бе оспорено от никой от засегнатите или цитирани в тях лица.

Репликиран, че всъщност в сигнала на подписалия се като Георги Тонев Колев се визират само публикации на Mediapool и "Капитал", а не някакви анонимни твърдения, министърът се възмути: "Вижте, ако източникът на информация в България е Mediapool, това е доста тревожно за България!"

Интересното в мнението на министър Цветанов е и обстоятелството, че преди две години и половина лично той коментира пред точно тази медия, че Марковска е търсила среща със заместниците му заради арест на неин близък.

"Знам, че имаше една среща, която е провеждана, но не зная дали Димитров (Павион Димитров е бивш зам.-вътрешен министър – бел.ред.) или Вучков (Веселин Вучков също е зам.-вътрешен министър – бел. ред). Знам, че един от заместниците се е срещал с Марковска по нейно искане, защото жалбоподателят живее на семейни начала с Марковска", заяви през юни 2010 г. МВР шефът, след което отмени уволненията на двамата полицаи, задържали приятеля на съдийката – Георги Георгиев.

Самата тя дълго време отричаше за този свой разговор в МВР, но след като Вучков също потвърди за срещата им, проведена по нейно желание, Марковска моментално промени версията си и започна да твърди, че наистина била ходила в министерството, но за да си прибере личната карта, която била задържана заедно с Георгиев.

Не съм адвокат на Венета Марковска, декларира още Цветанов. Той отново напомни, че кандидатът на ГЕРБ за конституционен съдия от квотата на Народното събрание е Анастас Анастасов. Подкрепили сме кандидатурата на Наско Анастасов, който не събра най-много гласове, посочи той. Също с решаващата подкрепа на ГЕРБ, както и на БСП и ДПС, бе избрана и Марковска, чиято кандидатура бе внесена от независими депутати, декларирали принадлежност към управляващите.

След разговорите с висши представители на Еврокомисията и ЕНП в Брюксел, Цветанов заяви, че не очаква доклад на ЕК преди обявения за следващата година.

Преди седмица говорител на ЕК предупреди, че поради прикриването на сигнали за Марковска и съмненията за конфликт на интереси и търговия с влияние, може да има извънреден доклад за България по правосъдие и вътрешни работи още преди планирания за края на 2013 г. След като вътрешният министър опонира, че това не е официална позиция, от ЕК последва уточнение, че става дума именно за официална позиция. Поради тази причина премиерът Бойко Борисов съобщи в понеделник, че е помолил Марковска да се оттегли от КС, ако има "капка истина" в сигнала срещу нея. Вместо това обаче тя поиска МВР да издири автора на сигнала, а прокуратурата да провери информацията в него, за да ѝ изчисти името.

Цацаров е с безупречна репутация, това е достатъчно

Междувременно, в сянката на скандала "Марковска", се зароди нов скандал – около излъчването на нов главен прокурор. Изборът бе обърнат в пълен фарс и изглежда напълно опорочен още с официалния старт на процедурата. Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) първо прекрои правилата за избор според "мярката" на сочения за фаворит на ГЕРБ председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, след което светкавично внесе кандидатурата му за главен прокурор.

По този повод Цветанов каза, че Сотир Цацаров, е с безупречна репутация в Пловдив. Това мисля, че е достатъчно, каза министърът. Той допълни, че членовете на ВСС са избрани по една изключително прозрачна процедура.

Винаги сме готови още от самото начало на създаването на един инструмент или една институция, да тръгнем негативно към нея. Трябва да дадем кредит на доверие на ВСС, каза Цветан Цветанов и допълни, че прозрачността, с която беше избран съветът е първата стъпка.

Споделяне

Още по темата

Още от България