Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нов СРС-скандал качи и Борисов на "шейната"

Бившият премиер, Мирослав Найденов и Николай Кокинов в потресаващ разговор за търговия с влияние и задкулисни сделки

628 коментара
Роман Василев се ръкува с Бойко Борисов, докато Николай Кокинов поздравява Цветан Цветанов (вдясно в гръб) на откриването на новата сграда на ГДБОП през 2010 г. Сн.: БГНЕС. <br/><br/><br/><b>Целият аудиозапис :</b>

И Бойко Борисов бе качен на "шейната" с изтичането на нови записи от специални разузнавателни средства (СРС), на които се чува как бившият премиер, готвещ се нов мандат, неговият разследван министър Мирослав Найденов и градският прокурор на София Николай Кокинов се гаврят със законността и всички писани и неписани правила на правовата държава, при това с нечувана арогантност и цинизъм. В петък, няколко часа след като медиите публикуваха анонимно разпратените записи, Кокинов подаде оставка. Борисов потвърди за срещата и нито отрече, нито потвърди автентичността на разговорите, но отново изрази "непоклатимата" си подкрепа за Цветан Цветанов, разобличен преди ден публично от Мирослав Найденов, че поголовно е подслушвал и правителство, и опозиция, с цел да ги контролира.

 

Общата продължителност на аудиофайловете (гласовете, стилистиката на изразяване и засегнатите теми звучат напълно автентично – бел.ред.), е час и половина.

 

Една от обсъжданите теми е как да се повлияе върху разследването за корупция срещу Мирослав Найденов, както и кои ще са свидетели по делото. Градският прокурор информира събеседниците си за отворени разследвания (това е престъпление - бел.ред.), а бившият премиер получава нерагламентирано детайлна информация от прокуратурата какво е открила проверката за незаконното подслушване в МВР.

Освен за оставката на Кокинов, от прокуратурата съобщиха, че вече е образувана проверка, която да установи автентичността на записите, както и дали в съдържанието им има данни за извършени престъпления.

МВР светкавично обяви на свой ред, че след встъпването в длъжност на служебното правителство спрямо тримата участници в беседата не са прилагани законни СРС-та.

Подозрително мълчание запази президентът, от когото се очакваше реакция не само защото и той е "удостоен" с вниманието и коментара на тримата събеседници от СРС-тата, а защото мащабите на скандала показват очевидния крах на държавността в България.

При внимателно прослушване на шокиращите записи прави впечатление, че в тихите моменти от разговора отчетливо се чува сърдечен ритъм, който заглъхва, когато заговори Мирослав Найденов, който от четвъртък е защитен свидетел на обвинението по делото за незакнно подслушване, за което вече има повдигнати обвинения на служители в МВР. Освен това в началото на аудиофайла, когато ексземеделският министър все още не е в компанията на Кокинов и Борисов, се чува как той обяснява на неизвестни лица, че наследникът му в земеделското министерство е "страхлив" и би намерил целево финансиране при евентуални протести на фермери и земеделци.

Тези подробности водят до извода, че в случая самият Найденов е бил снабден с микрофон, а не става въпрос за нерегламентирано мобилно подслушване, както твърди анонимният подател на СРС-то.

От думите на Кокинов по време на скандалния разговор се разбира, че търси връзки да стане апелативен прокурор на София. Тримата събеседници обсъждат персонално прокурори, политици, други публични личности.

Разговорът между тримата изобилства от изключително вулгарни и просташки изрази, като се коментира сексуалната ориентация на двамата заместници на Кокинов – Роман Василев и Божидар Джамбазов, който е и наблюдаващ прокурор по делото срещу Мирослав Найденов. Градският обвинител на София чистосърдечно признава, че Джамбазов крие от него как се развива разследването и дори го лъже.

Найденов се опитва да разбере кой натиска да го разследват за корупция, злоупотреба с власт и принуда и какви са механизмите да се повлия на разследването. Според Кокинов делото не би могло да издържи пред съда, но все пак изразява опасение, че жената, с която живее бившия министър, може да даде уличаващи показания срещу него. Тя е една от бившите му служителки, които спечелиха обществена поръчка от 50 000 лева, за да направят профили във Фейсбук и Туитър на Програмата за развитие на селските райони.

Обсъжда се и проверката за скандалните обществени поръчки, спечелени от две бивши земеделски пиарки, които станаха причина и за намесата на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). По думите на Борисов в този случай проблемът на Найденов е по-голям, защото става въпрос за европейски средства. Лидерът на ГЕРБ подозира, че заместникът му Цветан Цветанов стои зад атаките срещу Мирослав Найденов.


По време на разговора между бившия премиер и министъра му телефонът на Борисов звъни и той дълго докладва на някого какво ще съобщят прокурорите за проверката си в МВР и СДОТО за подслушванията. От думите му се разбира, че е информиран в детайли какви нарушения са установени и срещу кого.

Основен герой на беседата е и главният прокурор Сотир Цацаров, от когото Кокинов не спира да се оплаква на Борисов. "Не ми се подсмихвай, ти си го избира", обръща се градският прокурор към бившия премиер.

По думите на Кокинов, ръководителят на държавното обвинение постоянно го кара да предприема различни действия, след което остро го критикува. Повод за оплакването от страна на Кокинов е и образуваното срещу него дисциплинарно производство от Висшия съдебен съвет по изричното настояване на Цацаров.

"Ми докладва си, предполагам, че е по разпореждане на Цацаров, щото тази дисциплинарка ми е голям чатал на врата. Всеки ме изнудва", жалва се Кокинов, говорейки за това, че Джамбазов докладва за всичко във връзка с делото срещу Найденов директно на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Тема на разговора са още медии и журналисти, като Кокинов споменава случая с привикването в прокуратурата на журналиста от Mediapool Борис Митов, уточнявайки, че е бил накаран лично от Цацаров да бъде образувана проверка за разгласяване на държавна тайна. Повод за нея стана статията "А кой ще проверява проверяващия?", в която бяха изнесени данни за използване на незаконни СРС-та от Роман Василев по корупционното дело "Цонев, Сантиров, Попов".

Градският прокурор се дразни, че след разпита на репортера, той е станал "мъченик", след което добавя, че Митов е "наркоман и гей". Следват няколко реплики по адрес на Джамбазов и Василев:

Бойко Борисов: Роман мое ли си го ебе Джамбазов или не мое?

Николай Кокинов: Според вестниците още един от заместниците ми е гей.

Б.Б.: Роман си е манаф малко.

Н.К.: Е, приятелчета са си с Джамбазов.

Мирослав Найденов: Е то прихваща.

Н.К.: Не знам кво прихваща, но нещо съм нервен напоследък.

М.Н.: И на мене ми е същото.

Н.К.: Не е хубаво. Твойто си е твое, мойто си е мое."

От записите става ясно още, че след въпросната среща Борисов се обажда по телефона, за да съобщи за констатациите на прокуратурата по проверката за незаконно подслушване в МВР, които към онзи момент не бяха публично обявени. Проверката бе ръководена от Кокинов и Роман Василев.

Към файловете е приложено и писмо от изпращача им, който се представя като действащ служител на звеното за подслушване в МВР – Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО). Всичко е изпратено от мейл, озаглавен [email protected]. От подобен адрес ([email protected] - бел.ред.) бе изпратена и информация за разпита на Цветанов в столичното следствие преди няколко дни. Тогава авторът на съобщението се бе кръстил Иван Иванов.

Mediapool публикува цялото съдържание на писмото без редакторска намеса:

"Ако мислите, че след 20.02.2013 г. Цветан Цветанов е спрял да ви подслушва сте се объркали. Но почти сигурен съм, че си го знаете. Защото аз съм един от тези, които ви подслушват. Служител съм на СДОТО, продължавам да работа там и върша каквото ми наредат началниците. А те вършат каквото им нареди Цветанов. В този майл, защото аз не пускам сигнал, ви уведомявам за последния случай на нерегламентирано подслушване , в който аз участвах.

Защо пиша това? Защото днес 25.04.2013 г. Бойко Борисов заяви на българите, че Цевтан Цветанов се е заклел в децата си, че не е подслушвал него. Е, не е така. Аз, и мои колеги подслушвахме в началото на април тази година среща между Бойко Борисов, бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов. На нея се обсъждаше какви са възможностите да бъде прекратено делото за корупция, по което Мирослав Найденов е обвиняем и куп други неща касаещи държавата. За да отидем на тази „тренировачна мисия“ бяхме изпратени с обяснението, че е по разпореждане на Цветанов, въпреки, че министърът на вътрешните работи в тази сутрин беше Петя Първанова. Защо се съгласихме да отидем?! Мисля, че мога да ви го обясня с една дума – СТРАХ.

След като се случиха всички неща в службата, на която съм отдаден, честно казано ми писна. Консултирах се с юристи, които ми разкриха каква би била гледната точка на законодателството в България към съдържанието на този разговор, който записахме. А именно – и ние, и разговарящите сме извършили престъпления. За нашите е ясно – подслушвали сме незаконно, без значение дали е бившият министър председател или сервитьора от "Двете Халби“. Но от това което ми казаха юристите мисля, че по важното е какви престъпления са вършили докато са си говорили Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. И тримата са съучастници в извършването на престъпление по чл. 288, във връзка с чл. 18 ал. 1 от НК: "Орган на властта който...по друг начин осуети наказателно преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години.“ Не разбрах дали само Кокинов, или съвместно с Борисов и Найденов е извършил престъплението по чл. 357 ал. 1 от НК: "Който разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това може да последват вреди зе интересите на Република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години.“ Юристите ми казаха, че според тях в този разговоро са извършени и други престъпления, но в крайна сметка си има прокуратура, която трябва да прецени.

Доказателствата за това което написах по-горе са в следващите извадки от въпросния разговор, както и в аудио файловете, които ви изпращам."

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

628 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #628

  ...зрители сме на "бутафорна драма"!...нито една (сериозна)политическа сила не желае днес ,а и до ...една две години....да спечели изборите и да вземе властта..."скандалът" с подслушването е "постановка на ГЕРБ"...за да не спечелят изборите в този труден за държавата и народа период!..всички партии имат изгода от програмен кабинет...!..както и от по-висока(но недостатъчна)парламентарна квота за съставяне на правителство ! ...истинските управляващи ще бъдат на хладина в Бояна..Банкя...Позитано...а

 2. Анонимен
  #627

  По средата на разговора се чува как някой от обкръжението на Бойко му докладва, че при него е дошъл "другия гост на разузнаването". Най-вероятно става дума за Драгомир Димитров, който беше назначен на поста преди една година. Тези посещения от действащ директор на разузнаване при един вече бивш премиер са силно смущаващи.

 3. Анонимен
  #626

  Като чета , не виждам някъде Кокинов да издава нещо , той сам казва че крият от него , просто консултира М.Н.,от своя страна М.Н. никъде на казва дали е сгазил лука , а само кой се опитва да го очерни ит.н и т.н За въпросната поръчка от СДОТО , пълна глуспост .. някой заповядва устно и те отиват , като извършителя остава анонимен ... БОЖЕ кой глупак ще се върже.На анонимката са му казали че Цветанов е поръчителя .. ха ха , а на мен Папата ми каза да гръмна еди кои си ... Да Е@а тъпия народ където сме ... и това ми го разтегат втора седмица ... да му стана адвокат на М.Н., хем че не виждам на му трябва. Ако толкова тъпи хора ни управляват нищо чудно че сме на това дередже.

 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #625
 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #624
 6. Анонимен
  #623

  610-ти: блажени са верующите и тяхно е царството небесно - така се казва. Реалността аз я знам по-добре от теб, просто изчакай 12.05.2013г.! Аз съм едно дребно човече с много информация. За съжаление това не ме прави оптимист за бъдещето на страната.

 7. Анонимен
  #622

  ЩЕ ДОПУСНЕМ ЛИ, ОТНОВО ДА БЪДЕМ ИЗМАМЕНИ?Защо е голяма опасността, че могат да ни управляват отново същите лица, които си присвоиха всички богатства, създадени с нашите пари и труда на много поколения, окупираха банковата система, медиите, търговията на едро с горивата, тока, парното, водата, лекарствата и получават цялата печалба, която преди постъпваше в държавния бюджет, а днес – в техните банкови сметки и станаха частни монополисти, наши работодатели и спонсори на партийни каси? Основната причина

 8. Анонимен
  #621

  620, леко с дозите. Предозирането е опасно за живота.

 9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #620
 10. Анонимен
  #619

  590, щом на мутри им викаш алтернатив, ОК. Ама им кажи да махнат Е от герб, щото мутри в Европа няма.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.