Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

МВР арестува Брендо и "компенсира" липсата на Галеви с Амигоса

Не е ясно дали Евелин Банев ще бъде обвинен в нещо, Петър Петров се оказа в затвора от преди няколко дни

12 коментара
МВР арестува Брендо и "компенсира" липсата на Галеви с Амигоса

Часове, след като вътрешният министър Цветан Цветанов увери аудиторията на ТВ7, че "МВР започва да мачка организираната престъпност", подчинените му пристъпиха към вечерните арести на двама знакови герои от "демократичния преход".

Разследваният за пране на пари Евелин Банев-Брендо бе задържан в Созопол с лаконичното официално обяснение "по подозрение за извършване на престъпление". Министърът пък обясни пред бТВ единствено, че след 24 часа ще стане ясно дали заподозрения ще бъде и обвинен или ще излезе отново на свобода профилактиран, подобно като други доста скорошни случаи.

След това в някои медии, сред които БНТ и БНР, се появи непотвърдена информация, че е заключен и окончателно осъденият на 3 години затвор през януари за валутно престъпление Петър Петров-Амигоса.

От МВР неофициално бе уточнено пред в. "24 часа", че той бил в неизвестност вече четвърти месец, подобно на изчезналите преди десетина дни "братя" Галеви. За бягството на Амигоса обаче досега не бе съобщавано от властите. Пред Mediapool от министерството, отново неофициално, отрекоха той да е арестуван. В четвъртък сутринта от прокуратурата пък уточниха, че всъщност той е бил приведен в затвора още на 9 май, за да изтърпи наказанието си. 

В началото на седмицата министър Цветанов обяви, че подчинените му подготвят операция срещу "кокаиновите крале на прехода", без обаче да уточни кого има предвид.

Според първоначалната информация Брендо е бил издирван от Интерпол с червена бюлетина. Той има обвинение у нас, че е "изпрал" два милиона евро, превеждайки ги през банковата сметка на бащата на Константин Дишлиев - собственик на фирма "Прайвит файнънс юнион", който бе убит през май 2005 г. Според прокуратурата Банев е сформирал престъпна банда заедно с бившата си съпруга Моника Добринова, вдовицата Десислава Дишлиева и Симо Карайчев.

През април 2007 г. съдът наложи арест на Банев, а пет дни по-късно в дома си беше убита Йорданка Запрянова - свекърва на Дишлиева, смятана за основен свидетел срещу Брендо и снаха ѝ. Година и половина по-късно, вече на свобода, подсъдимият разкри пред Нова телевизия, че бившият вътрешен министър Румен Петков го убеждавал да свидетелства срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. Те бяха окончателно оправдани през февруари за подготовката на убийствата на ген. Любен Гоцев, финансиста Никола Дамянов и приживе близкия до Амигоса - Иван Тодоров-Доктора.

Делото за пране на пари срещу Банев бе натоварено със сериозни очаквания да покаже ефективността на борбата с престъпността, тъй като той бе сочен от разследващите за основен "перач" на парите на известните братя. По-малкият от които изчезна безследно, след като бе заподозрян за убийството на радио водещия Боби Цанков в началото на 2010 г.

Известният с контактите си с министри от кабинета "Сакскобургготски" Петър Петров-Амигоса, изненадващо оказал се също в неизвестност, има влязла в сила присъда за нарушаване на валутния закон, постановена от Върховния касационен съд в края на януари т. г.

На първа инстанция той бе осъден на 5 години затвор за пране на почти 100 милиона лева от контрабанда на цигари и документни престъпления, но тя бе отменена от Софийския апелативен съд. Накрая, след общо над 6 години по инстанциите, делото приключи, след като ВКС потвърди второто решение. През март 2011 г. Петров бе осъден на първа инстанция на 4 години затвор и по обвинение, че се е опитал да присвои 500 000 евро чрез фалшифициране на подписа на управителя на фирма "Ландау Суис" ЕООД Стивън Христодулу.

Арестите на Брендо и Амигоса стават поредните примери за рязко повишената активност на МВР след бягството на Пламен Галев и Ангел Христов. През последните дни силовото ведомство инициира серия от реализации, сред които множество арести на престъпни банди от всякакъв тип и изненадващи беседи с Антон Петров-Хамстера и Димитър Желязков-Очите, заподозрени в планиране на убийството на висш антимафиот. Те обаче само бяха "предупредени" да не нарушават закона и пуснати.

Ден преди задържането на последните знакови фигури, Цветанов анонсира "предотвратяването на тежко престъпление", обявявайки акция на ГДБОП преди още да е завършила. Оказа се, че става въпрос за нов заговор за покушение, този път над столичен бизнесмен с богато досие в полицията.

Последва нова серия от разяснения от министъра, който твърдеше, че са разкрити черногорец със забрана да влиза в България и трима арменци, един от които издирван от Интерпол. Градският прокурор на София Николай Кокинов впоследствие изясни, че всъщност поръчителят е мюсюлманин от сръбски произход, а арменците нямат общо със случая. Освен това за готвеното покушение на полицията съобщил доброволно ливанец, нает като килър срещу 30 000 лева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #12

    Нещо да кажете сега след 12 дни.Няма да им се размине от европийския съд. Еле за наркотици! Цял живот няма да излязат от затвора, това са тонове наркотици и няма кой да ги спаси в Европата. Там Марковски не гила.

  2. Анонимен
    #11

    Нр. 7 Защо тези БАНТИТИ СА НА СВОБОДА ВЕЧЕ 23 години! Защо никой не ги арестува до сега? Правителството на Виденов (БКП), правителството на другаря Костов (С-ДС), Сакскубурготски, еле па Дмитриевич от СССР (БКП)? Защо са още на свобода? Май много ти е тежко, че някой се е осмелил да ги арестува, та се мяташ като тигър?

  3. emma
    #10

    Аверите на Доктора/бог да го прости/ги прибират,пускат.Как дойде,както се казва.А стотиците милиони на Иван Тодоров безпроблемно си ги харчат синът му в Лондон и уж бившата му съпруга Вилиана по целия европейски свят.Е няма ли да опитат да приберат нещо от наследниците?Кушлев,Коларов,Борисов?Ами техния покровител Милен Велчев?Или и там играе ало Ваньо?Обещал съм да не ги закачам?

  4. Анонимен
    #9

    ФОРУМИСТИ - ПРОВИНЦИАЛИСТИ С ФУНДАМЕНТАЛНИ ОТКЛОНЕНИЯ И СТУДЕНИ РАДИАТОРИ В ЖК "ОВЧА КУПЕЛ".

  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #8
  6. Анонимен
    #7

    Да, да! А откак ни управляват титаните Боко и Цоко милиони българи си идват от чужбина. Минават през терминал 2 (при Вучката), отиват до МС и смаяно наблюдават величието на Родината. Икономиката е в невиждан възход! Средната възраст нараства със светлинни години. БВП надхвърля китайския такъв. И пр. и пр!

  7. Анонимен
    #6

    Как може да има такива МАЛОУМНЯЦИ,като N 4.На специализиран съд трябва да отидат всички комунисти докарали страната до този крах,създали мутрите и извърщили геноцид върху българските граждани,като прокудиха всички нормални хора от страната

  8. Анонимен
    #5

    №2-много си заблуден.Хората са казали:"Гарван гарвану око не вади"и"Вълкът кожата си мени,но нравът не".Българските мутри во главе с Бойко Борисов не могат да си променат нрава.

  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #4
  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #3

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.